Alkoholról leszokás, pont, mint a filmekben.

Szponzorált tartalom

alkoholról leszokás

alkoholról leszokás

Az alkoholizmust rengeteg filmben lehet látni, mint negatív tulajdonságot. Sokan vannak Magyarországon is, akik alkohol problémákkal küzdenek, akik minden nap szembeszállnak ezzel, de nem tudnak egyedül győzi, vagy csupán pár napig, hétig, vagy hónapig tart a józanságuk.

Az alkoholról leszokás nem olyan, mint a cigaretta. Nincsenek jó kis tapaszok, trükkök, amikkel le lehet tenni az alkoholt, csak úgy. Az alkoholfüggőség hátterében sokszor valamilyen pszichológiai ok áll, sokszor pedig csak ennek az oknak a megszüntetése az egyetlen megoldás, hogy a függő letegye az alkoholt.

Az alkoholról leszokás sokszor nem megy egyedül. A beteg gyakran nem is érzi, mekkora gondot jelent a függősége, hiszen sokszor nincs is tudatában annak, hogy mit tesz, mikor alkoholos befolyásoltság alatt megy haza.

Az alkoholról leszokás nehéz és hosszú folyamat. Szilárd elhatározás szükséges ahhoz, hogy a leszokás tartós maradjon, sokszor a család vagy a barátok támogatása vezet sikerre, vagy éppen annak a hiánya miatt nem lesz tartós az eredmény.

Magyarországon is van olyan intézet vagy szervezet, mint a filmekben látható. Itt is van olyan elvonó, ahol egy 28 napos felépülési programban segítenek a függőknek leszokni, hogy sokkal jobb életet élhessenek és megelőzzék az alkoholizmusból eredő káros egészségügyi hatásokat.

A felepulok.hu oldalon lehet olvasni, hogy mi is történik egy ilyen hévégén. Ennek a szervezetnek, a központnak egészen filmbeillő története van, ugyanis egy olyan család hozta létre, ahol komoly problémát jelentett az alkoholizmus, a függőségek.  A dolgozók egy nagy része szintén olyan ember, aki tudja, min mennek keresztül a páciensek, hiszen maguk is megjárták ugyanazt az utat.

A cégben addiktológai szakember is dolgozik a már leszokott munkatársakon kívül, így a betegek orvosi felügyelet mellett, egy magasan képzett szakember mellett gyógyulhatnak és szabadulhatnak meg a függőségeiktől.

Mielőtt valaki jelentkezne egy ilyen 28 napos felépülési programba, részt kell vennie egy konzultáción, Budapesten vagy Veszprémben. Itt tartanak tanácsadásokat, segítenek azoknak a függőknek és családjuknak, akik nem szeretnének a felépülési programan részt venni, mert nagy eséllyel maguk is meg tudják oldani a problémájukat.

Maga a 28 napos program pedig Szőcön, egy családi házban van megtartva a természet közelében. A program résztvevői sokat sportolnak, kirándulnak, mindenféle programokon, előadásokon vesznek részt. Általában könnyebb úgy leszokni, ha nincs egyedül az ember, hanem csapatban próbálkozik ezzel. Ezért is van, hogy ezeken a felépülési programokon egyszerre többen vesznek részt, hiszen így a résztvevő segítik egymást a függőségekkel való harcban.

Az alkoholról leszokás egy hosszú folyamat, de megéri, hiszen a gyógyult páciensek élete sokat javul. Nem csak az egészségük, hanem általában a vagyoni helyzetük is javul, visszaszerzik a barátaikat és családjukat.

Fontosnak tartom, hogy ahogyan a hollywoodi filmekben, az életben is járjon mindenkinek a happy ending. Ezért is fontos, hogy amikor csak lehet, segítsük a környezetünket, és ha látjuk, hogy valaki küzd az alkohollal, problémái vannak, ne hagyjuk magára.

Évente nagyon sokan halnak meg az alkoholizmus miatt, pedig ezeknek az embereknek még lett volna esélyük, ha valaki időben észrevette volna, hogy gond van. Ilyenkor fontos, hogy megfelelő segítséget kapjanak a betegek. Fontos, hogy az alkoholizmus hátterében húzódó okokat kell feltárni és ezek megszüntetésére kell törekedni ahhoz, hogy valaki teljesen meg tudjon gyógyulni. Ebben segít a felepulok.hu is, ezért is van szükség egy addiktológiai szakemberre a csapatukban, aki vezeti a leszokást.