Moziban hallottam először az inverter kifejezésről.

Szponzorált tartalom

mi az inverter

mi az inverter

Az utóbbi időben nagyon ráfüggtem a párommal a moziba járásra. A vírushelyzet okozta szituáció miatt alig mozdultunk ki otthonról, ami a kapcsolatunknak sem tett jót. Be kellett ismernünk, hogy ez így nem mehet tovább, ezért elkezdtünk egyre többet eljárni randizni otthonról. A kis randijaink többsége abból áll, hogy elmegyünk étterembe, vagy moziba, vagy színházba. Természetesen én ilyenkor nagyon szeretek kiöltözni. Azt hiszem ez már hiányzott is a bezártságban.

A moziban egy relatíve új filmet választottunk ki, amely mindkettőnknek tetszett az előzetese alapján. Mielőtt elfoglaltuk volna helyünket a nézőtéren még vásároltunk magunknak popcornt és nachost is. A filmben szóba került a napelem rendszer fontossága, amelyet szerintem minden ember tud. Arra gondolok, hogy a legtöbben biztosan tudják, hogy a napelem rendszer egy olyan dolog, amely energiát termel a napsütés által. Amikor vége lett a filmnek, meghallottam, hogy mást is felcsigáztak a napelem témábal. Ebben a szituációban hangzott el az inverter szó, amiről viszont még életemben nem hallottam

Mi az inverter?

Ha számotokra sem ismerős ez a szó, akkor jogos a kérdés innentől, hogy vajon mi az inverter, mit kell róla tudni? Sikerült utánanéznem a napelempalyazatok.hu-n, tehát most néhány mondatban igyekszem összefoglalni, hogy mi is az.

Az inverter szó fordítót vagy cserélőt jelent. Tulajdonképpen ennek az eszköznek a feladata az, hogy váltakozó árammá alakítsa a napelemek által termelt egyenáramot. Tehát ezáltal tudjuk használni az otthoni elektronikai termékeinket. Inverter nélkül nem működne a rendszer, ezért ez az eszköz a legfontosabb az egészben.

Az inverter nélkül a keletkezett áramot egy egyedi, különálló hálózatba lehetne csak beépíteni, ami így egy központi átalakítóba kerül, így meg sem éri a beruházást. Hiszen az a célunk, hogy magunk számára legyen ingyen az áram és ne más számára.

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy mekkora invertert veszünk ahhoz, hogy egy egész háztartást el tudjon látni. Ehhez először érdemes kiszámolni, hogy egy évben mennyi a háztartás áramfogyasztása. Lehet egy kisebb teljesítményű napelem rendszer is elég lehet, hiszen annyira jól vannak optimalizálva, hogy akár 20%-kal is többet képes termelni, mint a névleges hozama. Viszont, ha előre gondolkozol és pl. szeretnétek családot, vagy családbővítésen gondolkoztok akkor érdemes a nagyobb teljesítményűt megvenni. A magasabb teljesítményű inverternek nem annyival magasabb az ára, mint amennyivel többet bír el, ezért érdemes lehet inkább arra beruházni, hogy a későbbiekben is biztosan elég legyen.

Összefoglalva mi az inverter:

Egy olyan eszköz, amely segíti, hogy a napelem rendszer megfelelően ellássa az otthoni elektronikai termékeket árammal és azok használhatóvá váljanak.

Mindig is terveztünk családi házba költözni, ezért a napelem rendszerről való mindenféle tudást szívesen magamba szívok, hiszen tervezünk ilyen megoldást saját házunkra is.