Egy igazi sikersztori, melyben a https://www.e-tanusitas.eu/ duplán segített a háztulajdonosoknak.

Szponzorált tartalom

www.e-tanusitas.eu

www.e-tanusitas.eu

Az eleinte mostoha sorsú napelem projekt

Barátaink már régóta tervezték, hogy napelemmel szerelik fel csinos kis családi házukat. Évekkel ezelőtt felmérették már az ingatlant egy szakértő csapattal, akik el is készítették a terveket.

Valahogy azonban sosem került első helyre a fontossági sorrendben ennek a projektnek a megvalósítása. Annyi minden más költséges beruházás vált szükségessé az évek folyamán, hogy a napelemek bizony háttérbe szorultak.

A beköltözésük után hosszú ideig a berendezkedés vitte el az anyagi források java részét. Fokozatosan vették birtokba a ház helyiségeit, hiszen az első két gyerkőc még vígan elfért az első gyerekszobában. A szülőknek sem okozott problémát, hogy az elején a már elkészült nappaliban aludtak, és csak később szánták rá a pénzt a saját hálószoba végleges kialakítására, parkettázására, festésére, berendezésére. A harmadik gyermek megszületését követően viszont már nemcsak a második, kicsi gyerekszobát kellett hamar lakhatóvá varázsolni, hanem a kinőtt autót is le kellett cserélni egy nagyobbra. Így megint kifogytak az anyagi tartalékokból, a napelemek telepítését ismét el kellett halasztani.

Mégis lettek napelemek: egy váratlan fordulat

Lehet, hogy talán sosem jutottak volna el a napelem projektig, ha nem ejtőernyőzik be az életükbe a negyedik csemetéjük is. Ezzel a családi gyarapodással ugyanis eljutottak arra a szintre, hogy túl szűkös lett a házikó. A nagyobbik gyerekszobában ugyan akár még évekkel később is viszonylag kényelmesen elfért volna két gyerek. A kisebbik gyerekszoba alapterülete azonban kifejezetten karcsú lett volna a másik kettőnek, amikor kicsit nagyobbacskákká nőnek. Így az otthoncsere mellett döntöttek. És végre szóba jöhetett a napelemek kérdése is. Na de miért is?

Az értékbecsléssel is foglalkozó https://www.e-tanusitas.eu/ szakértői ugyanis egyszerű számításokkal bebizonyították a barátaink számára, hogy sokkal nagyobb mértékben emelkedik a házuk piaci értéke a napelemes rendszer telepítése nyomán, mint amennyibe az kerül. Így hát végre megvalósult a régóta halogatott projekt.

És máris szintet ugrottak az energetikai tanúsítványban

A rendszer kialakítását követően pedig nem maradt más hátra, mint az eladáshoz energetikai tanúsítványt is készíttetni az immár megújuló energiaforrást is felhasználó ingatlanról. Ebben szintén a https://www.e-tanusitas.eu/ munkatársaira hagyatkoztak. Amivel ráadásul anyagilag is jól jártak, mert a tanúsítvány után az értékbecslés szolgáltatását 50% kedvezménnyel vehették igénybe. Így jóval kevesebbet fizettek, mintha külön-külön végeztették volna el a két dolgot. Nade hogyan is zajlottak ezek a folyamatok?

Az energetikai tanúsítvány szép eredményeket mutatott

Az energetikai tanúsítvány kiállítása meglepően gyorsan megtörtént.

Amint jelentkeztek a weboldalon feltüntetett telefonszámon, a kompetens ügyintéző munkatárs máris rögzítette az épületre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Így megismerhették a felhasznált építőanyagokat, a beépített ajtók és ablakok szerkezetét és típusait, a födémek összetételét. Fontos volt elmondani a fűtési és a használati melegvíz-készítő rendszerek működéséről szóló minden fontos információt. Mindezeket egyébként a helyszíni szemle során is végignézték, ellenőrizték, kipróbálták. Szerencsére rendelkezésre állt a barátaink házának műszaki tervdokumentációja is. Bár az elektronikus verzió nem került elő a számítógépes archívumból, A kinyomtatott tervrajzokat be tudták szkennelni.

Ennek köszönhetően a helyszínre érkező kolléga már igencsak felkészülten állt neki a szemlének. Érződött minden kérdésén, hogy alaposan áttanulmányozott már előzetesen a házról szóló minden adatot, amit a tulajdonosok megosztottak. A látogatás megszervezés igencsak egyszerű feladat volt. Bár a barátaink egy viszonylag kicsi vidéki városkában laknak, a legközelebbi nagyvárosban is működtet a https://www.e-tanusitas.eu/ irodát. Szerencsére ennélfogva sem hosszadalmas utazást nem kellett vállalnia a szemléző munkatársnak, sem kiszállási költséggel nem kellett megtoldani a tanúsítvány díját. Köszönhető ez annak, hogy ez a cég teljes országos lefedettséggel büszkélkedik. A jelentősebb városok mindegyikében üzemel iroda, ahonnan a legtöbb helyre igen egyszerűen kijutnak a helyi mérnök munkatársak. Nincs az országnak olyan távol eső zuga, ahová ne tudna maximum pár ezer forint kiszállási költséggel eljutni valamelyik telephely felméréseket végző kollégája.

Ezután a tanúsítvány hamar elkészült, mivel minden adat pontosan a rendelkezésre állt a precíz gyűjtés eredményeképp. A napelemes rendszer hatására valóban előkelő besorolást ért el a családi ház. Így joggal remélhették a barátaink, hogy az eladás során remek pozícióból tárgyalhatnak a potenciális vevőkkel.

A tanúsítvány meg is érkezett e-mailben, és nyomtatva is a GLS futárszolgálat hathatós és gyors közreműködésével. Meglepő, hogy az egyébként is barátságos árak már eleve tartalmazzák a futáros kiszállítás díját is, külön felár nélkül. Mivel a hazai tanúsítványok jelentős része ennek az irodának a kezei közül kerül ki, minden telephelyre napi rendszerességgel érkezik a futár az aznapi „termést” felnyalábolni és másnap továbbítani a címzetteknek. Ennek köszönhető a gazdaságos működés és a rendkívül gyors munka is, hiszen a szakmai tapasztalat túlcsordul a munkatársak tudástárában. Ráadásul akár extra gyors SMS-szolgáltatás keretein belül is bekérhető a készítés alatt álló tanúsítvány HET-száma. A barátainknak ilyenre nem volt szüksége, de azért jóleső érzés ilyen vérprofi cég ügyfelei között tudni magunkat, mint amilyen a https://www.e-tanusitas.eu/.

A kézhez kapott tanúsítvány aztán még 10 évig érvényes volt, az új tulajdonos számára is értéket képviselt. Ráadásul szükség is lehetett rá akkor is, ha nem értékesítették újra a házat. Különböző pályázatokhoz, állami támogatású projektekhez szokták kérni ugyanis a dokumentumot.

Na és akkor mennyivel ugrott meg az a bizonyos piaci ár?

A barátaink szintén a https://www.e-tanusitas.eu/ weboldalról rendelték 50% csomagáras kedvezménnyel az értékbecslést is a házra. Az ügyintézője már ismerősént köszöntötte a barátunkat, amikor a tanúsítvány után az értékbecslés is szóba került. Szerencsére sok időt megspóroltak egymásnak, hiszen a ház minden adata már a birtokukban volt.

Bár a hivatalos papírokon feltüntetett adatok között nyilván nem szerepelhetett, azért megsúgta az értékbecslő a nagy titkot nekik. A napelem projektnek köszönhetően a ráfordított beruházás értékének pont a duplájával emelkedett az ingatlan piaci ára. Köszönhető mindez annak, hogy a vevők megítélése szerint egyre népszerűbbek és keresettebbek az ilyen környezetkímélő és gazdaságosan működő energiaforrásokkal működő ingatlanok. Ezért viszonylag aránytalanul többet is lehet kérni értük, mint a hasonló megoldásokat nélkülöző, azonos adottságú házakért.

Az értékbecslést végző munkatárs is kívánatos szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot. Összegzett minden egyéb rendelkezésre álló tudnivalót az újdonságnak számító napelemes rendszer mellett. Számításában figyelembe vette a ház építése óta eltelt évek számát, a szintek és a pince alapterületét és a telek méretét is. Fontos volt az építés módja, a különböző szerkezetekhez felhasznált alapanyagok minősége és azok jelenlegi állapota. Számít az is, hogy a közízlés megítélése mennyire találja vajon esztétikusnak a ház külső kialakítását és belső terének megoldásait. Jó tudni, hogy egy kitűnő közlekedésű, ámde mégis csendes mellékutcában elhelyezkedő ház többet ér, mint egy hasonló a főúton vagy több kilométerre a legközelebbi buszmegállótól! A közművek hiánya manapság egyre kevésbé jöhet szóba, de pont a barátomék városának egy elhanyagoltabb, régi építésű külső részét még mindig nem látták el csatornarendszerrel! Ez is fontos szempont az értékbecslés során. A tiszta jogi helyzet, a rendezett tulajdoni viszony, a tehermentesség mind-mind szintén emelheti az árat.

A folyamat eredményeképp nem pusztán egy bemondott összeg született meg, hanem keletkezett egy részletes, fotókkal gazdagított dokumentáció is. Nagyon hasznos segítség lehet ez egy áralku folyamán, amikor támaszkodhatunk rá a vevőjelölt esetleges árcsökkentő szándékú érveléseivel szemben.

És így is történt. Természetesen eme területen is mély gyökerű hagyományokkal rendelkező hazánkban nincs adásvétel alku nélkül, de ezt sikerült a barátainknak a jelképesség határain belül eső mértékűvé zsugorítani a vevőjük eredeti szándékaival szemben. Hála a https://www.e-tanusitas.eu/ precíz munkájának, reálisan tudták meghatározni az ingatlan piaci értékét, és belátható időn belül már tudtak is költözni a kicsit tágasabb új házukba.